Raadvad Kro er en del af Danmarks historie. Faktisk så stor en del, at hele området, hvor kroen ligger, er fredet af Slots- og Kulturstyrelsen. De kalder det for ”Den danske industris vugge”. Skærmet fra alt der minder om trafiklarm, med skoven i baghaven, udsigten over den smukke, uforstyrrede Mølleå og den gamle knivfabrik som nabo, er det ikke svært at forestille sig, man er tilbage i fredfyldte 1861 …


Under en halv times kørsel fra København ligger der en historisk perle. Dens navn er Raadvad Kro, og de sidste 150 år har den ligget dér og tronet over Mølleåen i den lille lysning i skoven. De sidste 14 år har kroen været forpagtet af det erfarne restaurations-par Peter Steen og Rikke Kold Black. Efter de havde arbejdet på nogle af de bedste restauranter i København, trak de stikket for at bringe den historiske kro tilbage til storhed:

”Vi har altid været vilde med at være i naturen, og det giver en helt speciel stemning, du ikke finder andre steder, når bygningerne har noget historie.” fortæller Rikke Kold Black.

En moderne bid af historien

Det har altid ligget i kortene, at Raadvad Kro skulle huse en restaurant. Kroen fra 1861 blev bygget for at øge opmærksomhed til knivfabrikken, den ligger klods op ad. Selvom der ikke længere er gang i fabrikkens gamle vandmøllehjul, er alle de fysiske rammer omkring området forblevet intakte. Hele Raadvad er nemlig fredet – så det er stadig muligt at danne sig et indtryk af det lille fabrikssamfund i lysningen gemt i skoven.

Og Raadvad Kro lever i bedste velgående. Selvom det ydre er fredet ned til sidste teglsten, er maden nemlig både opfindsom, moderne og med en kærlighed til naturen og skoven omkring kroen. Så snart du træder ind i de lyse lokaler med udsigt over trætoppe og dovent vand, ved du, at du har en helt særlig aften i vente.

Skoven på tallerkenen

Raadvad Kro ligger midt i skoven. Og det fornægter sig ikke – heller ikke på tallerkenen. Her kan du nemlig altid finde et væld af hjemmelavede specialiteter, der leder tankerne hen på skovbunden som hyldebærgele, scorzonerrod, syltede bøgehatte og gravad krondyr.

Vi går fx rigtig meget i skoven og plukker urter alt efter sæsonen, siger Rikke.

Og det er da også dét, der virkelig får Raadvad Kro, med deres klassiske fransk-danske køkken til at skille sig ud: Foruden respekten for bygningen, den unikke lokation og de klassiske dyder, er de helt i symbiose med den skov, de ligger i.

Mad, der smager godt

På tallerkenen resulterer det i opfindsom gastronomi, der tager udgangspunkt i skovens væld af smage og råvarer. Men altid med klassiske teknikker og ikke mindst velsmag i fokus.

”Vi vil bare gerne give folk en god aften og lave mad, der smager godt – af gode råvarer,” afslutter Rikke med et smil på læben.

Derfor kan du også glæde dig til luksuriøse klassikere som hummer-terrine, kammusling og bagt torsk - krydret med lidt af skoven og masser af kærlighed.

 

 Artiklen er skrevet i samarbejde med Raadvad Kro. 


FOTO KREDIT: DENNIS LEHMANN